Verkiezingsprogramma's over: NAVO
CDA:
Binnen de NAVO moet Nederland een actieve rol spelen in het stimuleren van het debat over het bevorderen van non-proliferatie.ChristenUnie:
De NAVO is een militair bondgenootschap dat staat voor de verdediging van onze gedeelde waarden. Daarmee vormt de NAVO het hart van het Nederlandse externe veiligheidsbeleid. Voorwaarde voor een goed functionerende NAVO is een sterkere solidariteit binnen het bondgenootschap. Dat betekent ook voor Nederland: er voor de wereld en voor elkaar zijn. Nederland moet een actieve speler blijven in de NAVO en behoort bij te dragen aan de versterking van het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid. Wel meent het CDA dat een efficiencyslag noodzakelijk is. Daarnaast kan op het punt van het aanhouden van materieel een slag worden gemaakt naar meer gedeelde verantwoordelijkheden binnen de Europese Unie.
Het ambitieniveau blijft gehandhaafd, met de daarbij behorende operationele capaciteiten en extra aandacht voor hoog technologische taken. Wel moet worden gekeken naar een spreiding van verantwoordelijkheid binnen de NAVO ook als het gaat om het aanhouden van materieel.
De NAVO blijft het belangrijkste veiligheidsverband voor Europa en Noord-Amerika. De NAVO kan op verzoek van de Verenigde Naties ook buiten het oorspronkelijke taakgebied operaties uitvoeren.D66:
Het Europese Veiligheids- en Defensie Beleid (EU) wordt ontwikkeld in samenhang met en afgestemd op de NAVO. Er is dus geen sprake van een zelfstandig Europees veiligheidsbeleid en een Europees leger.
In het kader van het Non-proliferatieverdrag dient de rol van kernwapens te worden teruggedrongen. De regering zal in NAVO-verband het actief terugdringen van tactisch nucleaire wapens bevorderen.
D66 wil dat er strenge eisen worden gesteld aan Nederlandse militaire inzet. Nederlandse militaire inzet kan alleen onder strikte voorwaarden plaatsvinden. Het toetsingskader is leidend, een internationaal mandaat of een inwerkingtreding van artikel 5 van de NAVO is noodzakelijk, inzet past alleen binnen een heldere (internationale) strategie en lange termijn visie op het conflict of de dreiging, militaire inzet of politieke steun aan een conflictsituatie behoeft een ruime meerderheid in de Tweede Kamer en alle militaire of politieke steun aan een conflict (-operatie) moet worden geëvalueerd in de Tweede Kamer.
De NAVO zal zich, behalve op de veiligheid van haar lidstaten, vooral moeten richten op stabilisatie-operaties, op verzoek en onder mandaat van de VN. Er moet meer aandacht zijn voor de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van militaire missies.
D66 wil dat lidstaten naar draagkracht meebetalen aan de NAVO en EU-missies, ook als ze niet aan die missies deelnemen.
D66 wil de samenwerking en afstemming tussen de EU, NAVO en de VN verbeteren. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten beter samenwerken en de politieke besluitvorming moet nadrukkelijk gebaseerd zijn op een coherente internationale strategie.
D66 wil dat de NAVO de operatie in Afghanistan in samenspraak met de internationale partners geleidelijk afrondt. Nederland doet militair in Uruzgan niet meer mee, maar blijft wat D66 betreft wel bij Afghanistan betrokken en levert een bijdrage op het gebied van (weder)opbouw, goed bestuur en opleiding van militairen en politie.GroenLinks:
De verdediging van het eigen en NAVO-gebied wordt geschrapt uit de hoofdtaken van het Nederlandse leger, Het leger legt zich toe op conflictbeheersing, vredesbewaring, vredesafdwinging en ondersteuning van crisisbestrijding, mits deze missies gesteund worden door de VN en uitzicht bieden op verzoening en wederopbouw. Nederland zet zich in voor samenwerking en specialisatie van de legers van de EU-landen, teneinde hun efficiency, effectiviteit en inzetbaarheid te vergroten.Partij voor de Dieren:
Nederland start een politiek en diplomatiek offensief voor de afschaffing van alle kernwapens. De kernwapens op ons grondgebied worden verwijderd. Nederland ijvert voor beëindiging van de kernwapentaak van de NAVO en toe-treding tot het Non-Proliferatieverdrag door kernwapen-staten die geen lid zijn.
Nederland kiest voor een meer autonome positie binnen het NAVO.PvdA:
Nederland moet streven naar meer samenvoeging van taken in NAVO- en EU-verband. Daarop moet de aanschaf van groot materieel afgestemd zijn.PVV:
Nederland is en blijft een toegewijd NAVO lid. De PvdA vindt dat de NAVO terughoudend moet zijn in het ondernemen van militaire acties buiten het eigen grondgebied ter verdediging van de eigen belangen.
In de discussie over het nieuwe strategisch concept voor de NAVO is aandacht nodig voor de verdeling van taken en verantwoordelijkheden bij NAVO-operaties buiten het eigen grondgebied, de functie van kernwapens in de collectieve verdediging van het NAVO-grondgebied, de rol van de NAVO in het veiligstellen van de aanvoer van energie en grondstoffen en de veiligheid van telecommunicatie infrastructuur tegen aanvallen via internet. Uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting is niet uitgesloten, maar ligt op korte termijn niet voor de hand. Een lidmaatschap voor Rusland is geen optie, nauwe samenwerking wel.
Naar een kernwapenvrije wereld.
Nederland kan bijdragen door bij de NAVO te pleiten voor het afschaffen van de zogeheten kernwapentaak.
Nederland moet in de toekomst slechts in zeer beperkte mate meedoen met vredesmissies. De inzet van andere NAVO-landen is belangrijk. Maar ook dan moeten we selectiever worden. Nederland hoeft niet langer haantje de voorste te zijn bij internationale militaire acties. We schrappen daarom ook de kreet “handhaving internationale rechtsorde” uit de Grondwet.SGP:
De wereld wordt er niet veiliger op. Zeker wanneer we letten op de instabiele situatie in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en het Midden-Oosten, maar ook als we activiteiten van allerhande terroristische organisaties in ogenschouw nemen. De EU vervult een nuttige rol in crisisbeheersingsoperaties, daar waar het gaat om missies lager in het geweldsspectrum. En bij operaties met sociaal-economische en gouvernementele opbouw kan de EU dat beter dan de NAVO. Maar in het wijde spectrum van dreigingen en missies speelt de EU een bijrol naast de NAVO. Daarom vindt de SGP dat de NAVO de hoeksteen van het Nederlandse veiligheidsbeleid moet blijven.SP:
Verbetering van de samenwerking NAVO-EU is bittere noodzaak, zeker om duplicatie en concurrentie te voorkomen. Een arbeidsverdeling waarbij de NAVO gecompliceerde, langdurige geweldszware operaties uitvoert en de EU kleinschalige, kortdurende vredesbewarende missies tot stand brengt, heeft de voorkeur van de SGP.
De oorlogen in Irak en Afghanistan bleken dodelijke vergissingen, waarbij onze regering ernstig faalde en niet luisterde naar de bevolking. Dat mag nooit meer gebeuren. Daarom moeten we de NAVO – die een overblijfsel is uit de Koude Oorlog – omvormen en inbedden in een nieuwe mondiale veiligheidsorde. Daarin horen de Verenigde Naties de leiding te nemen. Dan kunnen we in de toekomst conflicten helpen voorkomen en de voedingsbodem voor terroristen wegnemen.Trots op Nederland:
Internationale politiek is gebaseerd op een verkeerd uitgangspunt: het recht van de sterkste. Een internationale machtsorde waarin de landen die militair dominant zijn hun zin kunnen doorzetten. Het falen van de NAVO in Afghanistan laat zien dat zo’n orde leidt tot chaos. In Brandhaard aarde. Internationale machtsorde of internationale rechtsorde? geven we onze visie op een betere wereldorde, die niet is gebaseerd op permanente oorlog, maar op het internationale recht. In het rapport staat ook hoe we de Verenigde Naties willen versterken, de NAVO willen omvormen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank willen democratiseren.
We verzetten ons tegen de sluipende ontwikkeling van de regionaal gerichte ‘oude’ NAVO naar een ‘nieuwe’ NAVO, die wereldwijd opereert als offensieve en agressieve interventiemacht, onder leiding van de Verenigde Staten.
Het nieuwe strategische concept van de NAVO moet worden voorgelegd aan het parlement, zodat de volksvertegenwoordiging een uitspraak kan doen over welke internationale veiligheidsstructuur in de toekomst het beste de vrede, veiligheid en rechtvaardigheid kan waarborgen. En welk aandeel Nederland daarin moet hebben. De NAVO moet in ieder geval de nucleaire doctrine laten vallen.
De belangrijkste taak van het Nederlandse leger is het beschermen van ons eigen land. Trots op Nederland wil de Nederlandse soevereiniteit behouden en kunnen verdedigen. De NAVO heeft altijd goed voldaan. Nederland stelt zich Europees en trans-Atlantisch op, maar ziet ook toe op een goede relatie met Rusland en China op basis van gedeelde waarden en belangen.VVD:
Gezien de veiligheidssituatie in de wereld moet er van Trots op Nederland meer geld naar veiligheid, dus ook naar Defensie. Veiligheid is de belangrijkste kerntaak van de overheid, wanneer een overheid voor veiligheid zorgt dan schept zij de belangrijkste randvoorwaarde voor welvaart en welzijn. Trots op Nederland streeft een defensiebudget van 2% BNP na, de NAVO-norm. Trots op Nederland realiseert zich terdege dat zo’n budget in tijden van bijzondere economische crisis niet haalbaar is, maar zal bij regeringsdeelname en een verbeterende economie er wel stapsgewijs naartoe werken.
De NAVO blijft de hoeksteen van de buitenlandse veiligheidspolitiek. In dit beleid dient de band met de Verenigde Staten stevig verankerd te blijven. De NAVO en de EU vullen elkaar effectief aan op politiek, militair en diplomatiek terrein. De VVD wil dat Europa zich met de VS - waar mogelijk - eensgezind opstelt om binnen de VN en de NAVO een bijdrage te leveren aan het realiseren van het veiligheidsbeleid.
De internationale veiligheidssituatie is de laatste decennia instabieler geworden en verandert in hoog tempo. Veiligheid is geen vanzelfsprekendheid, zeker niet internationaal. Zoals de politie de maatschappelijke orde en geweldsbeheersing in ons land beheerst, is er een internationale op veiligheid gerichte organisatie nodig. In VN, EU, NAVO of wisselend bondgenootschappelijk verband wordt daarom onze krijgsmacht ingezet om op te treden tegen grootschalige schending van de mensenrechten of ernstige aantastingen van de internationale rechtsorde. Nederland heeft een actieve buitenlandpolitiek waar veiligheid een essentieel onderdeel van uitmaakt en waaraan de Nederlandse krijgsmacht bijdraagt.
Het is in het Nederlands belang om bij voorkeur deel te nemen aan internationale operaties die worden uitgevoerd door of onder leiding staan van de NAVO, zo mogelijk gemandateerd door de Veiligheidsraad. Binnen de NAVO zal de financiering van de missies echter moeten veranderen. Er zal meer sprake moeten zijn van ‘common funding’ en ‘burden sharing’, in plaats van de financiële last van missies bij afzonderlijke landen neer te leggen. Dat komt ten goede aan de solidariteit binnen het Trans-Atlantische bondgenootschap en betekent een stimulans voor de Defensiebegroting. De EU en de NAVO moeten waar mogelijk kunnen samenwerken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten