Verkiezingsprogramma's over: Afghanistan (Uruzgan)

CDA:
Nederland heeft een sterke internationale positie en heeft ervaring en een reputatie op gebied van democratie, rechtsorde en mensenrechten en beschikt over kennis en innovatie en hoogwaardige industrie. Nederland moet die kennis en expertise ter beschikking stellen aan anderen.
Mede vanuit deze waarden heeft Nederland een substantiële bijdrage geleverd in Afghanistan aan een betere toekomst voor de Afghanen, aan stabiliteit in de regio en om te voorkomen dat Afghanistan opnieuw een toevluchtsoord wordt voor internationale terroristen. De 3D-inzet van defence, diplomacy en development (Defensie, Diplomatie en Ontwikkelingssamenwerking) van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzgan is internationaal gewaardeerd. Sinds onze aanwezigheid in 2006 is vooruitgang geboekt in Uruzgan. De provincie is veiliger geworden waardoor economische ontwikkeling weer mogelijk is. Sinds onze aanwezigheid is de mensenrechtensituatie verbeterd en is vooruitgang geboekt als het gaat om een competent bestuur. De realiteit van vandaag is dat we minder geld te besteden hebben en daardoor meer moeten focussen.

ChristenUnie:
De Nederlandse krijgsmacht heeft de laatste jaren getoond dat zij prestaties op hoog niveau kan leveren (in bijvoorbeeld Uruzgan, maar ook in Tsjaad, Bosnië en de Golf van Aden) en kan daarvoor op veel waardering rekenen.
D66:
D66 wil dat de NAVO de operatie in Afghanistan in samenspraak met de internationale partners geleidelijk afrondt. Nederland doet militair in Uruzgan niet meer mee, maar blijft wat D66 betreft wel bij Afghanistan betrokken en levert een bijdrage op het gebied van (weder)opbouw, goed bestuur en opleiding van militairen en politie.
GroenLinks:
Nederland laat Afghanistan niet in de steek. De opbouw van een democratische rechtsstaat heeft er prioriteit. Dat vereist grotere inspanningen voor corruptiebestrijding, versterking van bestuur, rechtspraak en civiele organisaties, alsmede onderhandelingen met gematigde Taliban. Nederland draagt meer politietrainers bij aan de EU-opleidingsmissie. Ons land steunt geen offensieve militaire operaties.
Partij voor de Dieren:
Nederland trekt zich terug uit Afghanistan en stuurt geen nieuwe militaire missies naar dat land.
Partij voor Mens en Spirit:
De oorlogen in Irak en Afghanistan steunen wij niet. Deze projecten zijn inhoudelijk vernietigend in plaats van opbouwend en dragen niet bij tot een betere en vreedzamere wereld. Daarom stoppen we met deelname aan de oorlog in Afghanistan, Irak, deelname aan het JSF-project en willen we niet langer militair in de wereldtop mee draaien. In plaats daarvan willen we ons richten op vredesconcepten door de oorlogsindustrie en wapenhandel af te bouwen.
PvdA:
Ik zie niets terug over Uruzgan of Afghanistan in het verkiezingsprogramma van de PvdA.

PVV:
Defensie is nu te veel ontwikkelingswerker aan het spelen. In Afghanistan is het onder andere bezig met het bouwen van waterputten en moskeeën. De missie in Uruzgan loopt nu ten einde. Dat is goed. De PVV is tegen een langere aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan.
SGP:
Ook Nederland is er bij gebaat, dat Afghanistan niet opnieuw een uitvalsbasis voor terroristen vormt. Nederland moet daarom een substantiële bijdrage blijven leveren aan de wederopbouw van dit land via onder meer ontwikkelingssamenwerking. Militaire steun, op welke wijze ook, hoeft niet te worden uitgesloten.
SP:
Alle Nederlandse militairen trekken we terug uit Afghanistan. We beginnen daar geen nieuwe missie. Wel geven we civiele steun. En leveren we een bijdrage in de ontwikkeling van het land.
Elke uitzending van Nederlandse militairen wordt gevolgd door een grondige parlementaire evaluatie, om te beginnen die in Afghanistan. Omdat de Commissie-Davids niet alle vragen heeft kunnen beantwoorden, blijft een parlementaire enquête naar de inval in Irak nodig.
Trots op Nederland:
Trots op Nederland wil dat de Nederlandse missie in Uruzgan in 2010 wordt beëindigd en dat er minstens twee jaar lang niet aan grote missies wordt deelgenomen. In deze periode kan de Nederlandse krijgsmacht weer op sterkte komen. In de toekomst zal er wat Trots op Nederland betreft vooral sprake zijn van uitzendingen wanneer internationale onveiligheid leidt tot interne onveiligheid. Het Nederlands belang komt dus meer voorop te staan. Alleen in geval van genocide naar het oordeel van de VN kan een uitzondering worden gemaakt.
VVD:
De missie in Uruzgan heeft een enorm beslag gelegd op Defensiematerieel en -personeel. De krijgsmacht moet daarom de middelen behouden die nodig zijn om weer op kracht te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwere post Oudere post Homepage

De val van kabinet Balkenende IV

De dag na de nacht van
de val van het kabinet:

Europa praat over de val van
het kabinet Balkenende IV:

De vier kabinetten van Balkenende:


Wat zijn de standpunten van de politieke partijen ten aanzien van kernenergie? Hoe staan ze ten opzichte van de WAO? Hoe zijn ze van plan de criminaliteit aan te pakken? Deze en andere onderwerpen zullen hier aan bod komen. Per onderwerp worden de standpunten van alle deelnemende partijen overzichtelijk neergezet.

Wel zo makkelijk om tot een weloverwogen stem te komen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010!

Het uitpluizen van de verkiezingsprogramma's blijft mensenwerk. Mocht een partij het niet eens zijn met de hier getoonde informatie over een bepaald standpunt omdat er wijzigingen hebben plaatsgevonden of omdat er bepaalde informatie ontbreekt of op een andere wijze incorrect is, neem dan contact met mij op:
partijstandpunten2010@gmail.com

Let op:
Partijen die meedoen met het de verkiezingen en een verkiezingsprogramma hebben maar op dit moment niet in de Tweede Kamer zitten, worden alleen genoemd in een artikel als zij zich over dat betreffende onderwerp uitlaten in hun programma.

Al het gepuzzel, gekopieer en geplak, gebeurt op volledig vrijwillige en onafhankelijke basis. Maar als je me wilt belonen voor dit werk, dan klik je hieronder:


Recent Comments