Verkiezingsprogramma's over: Kinderopvang en Ouderschapsverlof

CDA:
Arbeid en zorg moeten beter gecombineerd kunnen worden. Daartoe moeten flexibele arbeidstijden mogelijk zijn en moeten school- en arbeidstijden beter aansluiten. Er dient een toegankelijke en betaalbare kinderopvang te zijn waarbij ouders de vrijheid hebben te kiezen voor een vorm van opvang waar zij behoefte aan hebben. De kinderopvangtoeslag, gebaseerd op een normprijs voor kinderopvang, is inkomensafhankelijk, en wordt gerelateerd aan de arbeidsparticipatie. Het CDA wil de vergoeding beperken tot vier dagen per week.
ChristenUnie:
Ook in een volgend kabinet blijft een minister voor Jeugd en Gezin nodig, met een verbreding op terreinen die thans onder Onderwijs en Justitie vallen, en kinderopvang.

Een van de manieren waarop de overheid financieel bijdraagt aan werk en zorg is via de
kinderopvangtoeslag. De uitgaven hieraan zijn in een paar jaar tijd sterk opgelopen, van 700
miljoen naar 2,6 miljard euro, terwijl het participatie-effect niet navenant is. De voorwaarden voor
het ontvangen van kinderopvangtoeslag moeten daarom aangepast worden.
  • Er wordt een eigen bijdrage ingevoerd voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag. Over het eerste dagdeel van opvang wordt geen toeslag uitgekeerd. Dit geldt voor maximaal 1 kind in een gezin. Hiernaast wordt de kinderopvangtoeslag gemaximeerd op zes dagdelen opvang per week. Over het aantal uren dat daarboven komt wordt geen toeslag meer uitgekeerd.
  • De mogelijkheid van flexibilisering van arbeidstijden wordt vergroot, bijvoorbeeld door schooltijdbanen en het stimuleren van thuiswerken.
  • Er komt een belastingvrije som voor ieder huishouden ter vervanging van de algemene heffingskorting, zodat mensen meer keuzevrijheid krijgen in de afweging tussen arbeid en zorg.
  • De opname van ouderschapsverlof wordt financieel beter gefaciliteerd door de belastingkorting die wordt ontvangen bij de opname van het verlof, te vergroten. Concreet betekent dit dat de ouderschapsverlofkorting wordt verdubbeld.
D66:
D66 vindt het belangrijk dat er voldoende aanbod is van kinderopvang. In tijden van ombuigingen wordt de tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang daarom ontzien. De regelgeving omtrent kinderopvang moet vereenvoudigd worden. D66 streeft naar een ‘leerrecht’ vanaf tweeënhalf jaar waarbij een combinatie kan worden gevonden van voorschoolse opvang, kinderopvang en onderwijs. Hiermee kan een oplossing worden gevonden voor de bestaande belemmeringen voor toegang tot de arbeidsmarkt wegens ontoereikende of te dure kinderopvang.

Van loondienst naar zelfstandig ondernemen. De overstap van loondienst naar zelfstandig ondernemen moet worden versoepeld. Voor ZZP-ers in de situatie van werk naar werk zullen faciliteiten moeten worden gecreëerd, zodat zij gebruik kunnen maken van kinderopvang en aftrekbaarheid van kosten van bedrijfsruimten.
GroenLinks:
Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag voor het gewerkte aantal uren plus reistijd. Het is aan hen om te kiezen voor gastouderopvang, crèche of buitenschoolse opvang. Kinderopvang blijft toegankelijk voor lage inkomens.
Zo nodig wordt de ouderbijdrage voor hogere inkomens verhoogd. De wachtlijsten worden weggewerkt, de kwaliteit van de kinderopvang wordt verbeterd en de openingstijden worden verruimd. Scholen bieden allemaal een dagarrangement voor kinderen met allerlei activiteiten, voldoende beweging, gezond eten en professionele leiding.

Armoede komt hard aan, zeker bij kinderen. (...) Gemeenten moeten met maatwerk zorgen voor voldoende mogelijkheden voor deeltijdwerk en kinderopvang. De kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk, zodat de overheidssubsidie terecht komt waar deze het hardste nodig is.

Het wordt aantrekkelijker voor mannen om in het basis-onderwijs, de kinderopvang en op de voorschool te werken. De pabo’s stellen kennisontwikkeling en inhoudelijke vakkennis weer centraal. Naast de basisopleiding tot leraar, krijgen pabo’s de mogelijkheid om ook specialisaties aan te bieden, zoals voor de bovenbouw in het basisonderwijs.

Arbeid en zorg worden eerlijker verdeeld tussen mannen en vrouwen. Financiële voordelen voor traditionele gezinnen in de belastingen en de sociale zekerheid worden afgeschaft. Er komt een uitbreiding van het kraamverlof voor partners van twee dagen naar twee weken, een betere betaling van het ouderschapsverlof en een uitgebreider betaald zorgverlof.
Partij voor de Dieren:
Ik kon helaas niets vinden over de onderwerpen Kinderopvang en Ouderschapsverlof (of Zwangerschapsverlof) in het partijprogramma van de PvdD.

PvdA:
Ouders moeten werk en zorg goed kunnen combineren. Daarvoor is hoogwaardige en betaalbare kinderopvang cruciaal. Kinderopvang is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. De kinderopvang is de afgelopen kabinetsperiode met meer dan 100.000 plaatsen uitgebreid. Er moeten nog meer plaatsen bijkomen. De opvang moet bovendien beter worden en naadloos aansluiten op het onderwijs.

Op dit moment kent ons land maar liefst negen regelingen om ouders met kinderen financieel te ondersteunen. De doelstellingen, doelgroepen, grondslagen en effecten van al deze regelingen lopen nogal uiteen. Er is geen enkel zicht op het de optelsom. De PvdA wil deze regelingen vereenvoudigen. Hierbij ligt het accent op enerzijds het ondersteunen van de koopkracht van ouders met kinderen en het stimuleren van de combinatie van arbeid en zorg anderzijds.
PVV:
Helaas kon ik niets vinden over de onderwerpen Kinderopvang en Ouderschapsverlof (of Zwangerschapsverlof) in het partijprogramma van de PVV.

SGP:
Om aan het belang van gezin en jeugd uitdrukking te blijven geven, is een minister van Gezin en Jeugd opnieuw nodig. Deze minister is ook verantwoordelijk voor onderwerpen als peuterspeelzalen en kinderopvang.

De overheid moet voorwaarden scheppen zodat ouders zelf hun kinderen kunnen opvoeden. Dat is helaas het tegenovergestelde van wat zij nu doet. Momenteel stimuleert en verleidt zij ouders juist om hun verantwoordelijkheid uit handen te geven. Ouders die hun verantwoordelijkheid weggeven, krijgen een scheut subsidie. Dat is hypocriet van een overheid die met de mond belijdt dat ieder zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Het is bovendien onrechtvaardig dat belastinggeld niet terecht komt bij ouders die hun kinderen zelf opvoeden. Veel ouders hebben immers geen behoefte om allebei veel betaald werk te verrichten.

Kinderen verdienen een persoonlijke opvoeding door hun eigen ouders. Dat is voor hen namelijk het beste. Ouders hebben ten opzichte van hun kinderen een unieke relatie. Ze zijn niet te vervangen. De beste opvoeders zijn in principe de ouders zelf. Het is onbegrijpelijk en onverantwoord dat de overheid dit belang moedwillig verwaarloost door kinderopvang te stimuleren. En dat terwijl kinderopvang in de wet omschreven wordt als ‘het bedrijfsmatig verzorgen en opvoeden van kinderen’. Zo’n opvoeding moeten we toch niet willen.
Concreet:
  • Ouders betalen zelf de kosten van kinderopvang, behalve wanneer sprake is van medische of sociale noodzaak. Denk bijvoorbeeld aan eenoudergezinnen.
  • De Rijksbijdrage voor kinderopvang wordt gehalveerd. De resterende helft wordt verdeeld over alle ouders en wordt toegevoegd aan het nieuwe, robuuste kindgebonden budget. Ouders kunnen dan zelf bepalen hoe ze hun kinderen opvoeden.
  • Medewerkers in de kinderopvang dienen bekwaam en vaardig te zijn. Voldoende taalvaardigheid is een absolute voorwaarde en moet worden aangetoond.
  • Factoren die een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van zeer jonge kinderen, zoals het gebruik van audiovisuele media, moeten in de kinderopvang zo veel mogelijk tegengegaan worden.
SP:
Kinderopvang dient betaalbaar te zijn en van goede kwaliteit. Ook voor kinderen met een specifieke sociale of medische indicatie moet goede opvang worden gegarandeerd. De ouderbijdrage voor kinderopvang wordt sterker inkomensafhankelijk gemaakt voor het tweede en volgende kind.
Trots op Nederland:
Wij moedigen aan om generatiewoningen te ontwikkelen. Dit zijn woningen waar drie generaties onafhankelijk van elkaar kunnen wonen, maar waar de zorg voor elkaar snel kan worden gerealiseerd. Ouderen kunnen op kinderen passen als de kostwinners aan het werk zijn, daarnaast zijn kinderen langer in staat om voor hun ouders te zorgen. Ouderen krijgen op deze manier ook weer een volwaardige plek midden in de samenleving.
VVD:
Goede en betaalbare kinderopvang is volgens de VVD een belangrijke voorwaarde voor bevordering van de arbeidsparticipatie en de economische zelfstandigheid van vrouwen én mannen. De VVD wil een kwalitatief goede en betaalbare regeling voor kinderopvang. De VVD vindt het belangrijk dat gezinszorg en carrière kunnen samengaan. De laatste jaren heeft een enorme groei plaatsgevonden in de gastouderopvang. De VVD juicht dit van harte toe. Gastouderopvang zorgt voor voldoende capaciteit in de kinderopvang en biedt kinderen opvang in een vertrouwde omgeving. De VVD komt op voor de hardwerkende Nederlander die zonder bureaucratische zorgen arbeid en kinderen wil combineren.
De VVD staat daarom ook voor het behoud van betaalbare kinderopvang met vrijheid voor ouders om die opvang zelf te kiezen. Om de betaalbaarheid van de kinderopvang te garanderen draagt de overheid bij aan de kosten voor kinderopvang en gastouderopvang met een maximum van 5 euro per uur.

De VVD is geen voorstander van de levensloopregeling, aangezien we mensen zelf verantwoordelijkheid willen geven over de inrichting van hun leven. Bovendien betekent de levensloop samen met alle afgeleide regelingen een enorme administratieve last voor werkgevers. Afschaffing van de levensloopregeling en de ouderschapsverlofkorting betekent een aanzienlijke vereenvoudiging van de loonheffing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwere post Oudere post Homepage

De val van kabinet Balkenende IV

De dag na de nacht van
de val van het kabinet:

Europa praat over de val van
het kabinet Balkenende IV:

De vier kabinetten van Balkenende:


Wat zijn de standpunten van de politieke partijen ten aanzien van kernenergie? Hoe staan ze ten opzichte van de WAO? Hoe zijn ze van plan de criminaliteit aan te pakken? Deze en andere onderwerpen zullen hier aan bod komen. Per onderwerp worden de standpunten van alle deelnemende partijen overzichtelijk neergezet.

Wel zo makkelijk om tot een weloverwogen stem te komen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010!

Het uitpluizen van de verkiezingsprogramma's blijft mensenwerk. Mocht een partij het niet eens zijn met de hier getoonde informatie over een bepaald standpunt omdat er wijzigingen hebben plaatsgevonden of omdat er bepaalde informatie ontbreekt of op een andere wijze incorrect is, neem dan contact met mij op:
partijstandpunten2010@gmail.com

Let op:
Partijen die meedoen met het de verkiezingen en een verkiezingsprogramma hebben maar op dit moment niet in de Tweede Kamer zitten, worden alleen genoemd in een artikel als zij zich over dat betreffende onderwerp uitlaten in hun programma.

Al het gepuzzel, gekopieer en geplak, gebeurt op volledig vrijwillige en onafhankelijke basis. Maar als je me wilt belonen voor dit werk, dan klik je hieronder:


Recent Comments